Voor wie?
In ons behandelcentrum sta jij op de eerste plaats.
Je bent bij Behandelcentrum Twente in Hengelo van harte welkom als je tussen de 16 en 25 jaar bent en last hebt van psychische klachten.
Misschien maak jij je zorgen over hoe het met je gaat. Of maken anderen zich zorgen over jou? Heb je problemen met je eigen emoties? Of gaat het niet lekker op school, werk of in contacten met anderen? En kom je er alleen niet meer uit? Dan is het goed om hulp te zoeken en kunnen wij misschien iets voor jou betekenen.
Samen met jou zoeken we naar mogelijke oorzaken en oplossingen.
Je kunt bij ons terecht om uit te zoeken wat er aan de hand is (diagnostiek).
En we bieden behandelingen gericht op verschillende problemen.
Je kunt bij ons terecht voor behandelingen gericht op ADHD, autisme, depressie, angst, trauma en persoonlijkheidsstoornissen.
Wij bieden ambulante hulp. Als je 18 jaar of ouder bent dan wordt er in overleg met jouw verwijzer en met jou bekeken of je hulp kortdurend kan binnen ongeveer 8 gesprekken (max 560 min) en dan noemen we dit kortdurende Generalistische GGZ. Of dat er meer nodig is en dan valt de behandeling binnen de specialistische GGZ. Je begint in beide gevallen met een intake (eerste gesprek) en dan stellen we samen de doelen op voor de behandeling en die komen in een behandelplan.
Crisis-,deeltijd-, en klinische behandelingen kunnen wij niet bieden.
Intake
Samen kijken we naar wat jij nodig hebt.
Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek, ook wel een intake genoemd.
In de intake maken we kennis met elkaar, bespreken we jouw klachten, wensen en verwachtingen. We kijken tijdens de intake wat we voor jou kunnen betekenen.
Na het eerste gesprek maken we samen een plan waarin we afspreken wat we gaan doen en beslissen we samen welke behandeling het meest passend is voor jou.
Het kan zijn dat er meer tijd nodig is om goed naar jouw klachten en jouw situatie te kijken. Dan plannen we in overleg met jou afspraken voor verder diagnostisch onderzoek.
Of we kunnen na intake al direct starten met de behandeling.
Wat we gaan doen hangt af van je klachten, wensen, de ernst en de complexiteit van je problemen.
Diagnostiek
Samen goed uitzoeken wat er aan de hand is.
Soms is het nodig om goed uit te zoeken wat er aan de hand is voordat je met een passende behandeling kan starten. Dit kan bijvoorbeeld als we willen weten of er sprake is van een stoornis zoals ADHD, autisme, depressie en/of een persoonlijkheidsstoornis. En wanneer nog niet helemaal duidelijk is hoe we je klachten of problemen moeten snappen/begrijpen.
Diagnostisch onderzoek kan bestaan uit:
- gesprekken met jou
- gesprekken met belangrijke anderen zoals je ouders of begeleiders
- invullen van vragenlijsten
- intelligentie-onderzoek
- persoonlijkheidsonderzoek
We sluiten het onderzoek af met een adviesgesprek. Dan bespreken we wat er uit het onderzoek is gekomen en welke behandeling zou kunnen helpen om jouw klachten te verminderen. We maken dan samen een behandelplan over hoe we verder gaan.
Behandeling
Werken aan jouw doelen voor verandering
Je kunt bij ons terecht voor (poliklinische) behandelingen gericht op ADHD, autisme, depressie, angst, trauma en persoonlijkheidsstoornissen. Neem gerust contact met ons op om te overleggen of ons behandelaanbod iets voor jou kan zijn.
De behandeling richt zich op het bereiken van haalbare veranderingen. Samen stellen we doelen op waaraan jij wilt werken. Dit zetten we in een behandelplan. We evalueren regelmatig of we op de goede weg zitten en zo nodig stellen we de keuzes bij.
Tijdens kortdurende en generalistische behandelingen (voor niet te complexe klachten) staat jouw eigen kracht centraal. Door jouw eigen kracht te versterken en jou te leren om hierop weer te vertrouwen zorgen we dat je zo snel mogelijk weer zelfstandig verder kunt. Actief en doelgericht oefenen met thuisopdrachten en/of apps is een belangrijk onderdeel. Vooraf maken we een realistische inschatting van de behandelduur en een plan met doelen en wat er nodig is aan inzet. Je moet hierbij denken aan ongeveer 8 behandelafspraken van 60 min. met je eigen behandelaar. Voor kortdurende en generalistische behandeling kom je in aanmerking als jouw problematiek niet te complex is, dat je doelgericht kan werken en de verwachting is dat we in relatief korte tijd jouw kunnen helpen om verder te kunnen.
Tijdens langer durende specialistische behandelingen (voor complexe klachten) werken we aan jouw klachten en daarnaast aan de ingewikkelde problematiek die daarmee samenhangt. Hierbij is het soms nodig om meerdere behandelvormen in te zetten; bijvoorbeeld naast schematherapie ook systeemtherapie of medicatie.
Er zijn verschillende behandelingen, waaronder:
- Traumabehandeling (met of zonder digitale EMDR): Een traumabehandeling helpt jou als het jezelf niet lukt om een heftige gebeurtenis een plek te geven. EMDR is een succesvolle techniek die helpt om vastgelopen verwerking weer op gang te krijgen. Dit kan in korte tijd en zonder uitgebreide gesprekken. De therapeut vraagt je terug te denken aan de gebeurtenis terwijl je actief afgeleid wordt. Er kunnen ook andere technieken gebruikt worden.
- Cognitieve gedragstherapie: We kijken hoe je gedachten en je gedrag jouw klachten in stand houden. Door het onderzoeken en het veranderen van je gedachten en je gedrag nemen de klachten af. CGT kan o.a. ingezet worden bij angst, somberheid, ADHD, ASS.
- Psychotherapie: Psychotherapie is een effectieve behandelmethode waarbij het doel is inzicht krijgen in jezelf en je bewust worden van de redenen achter belemmeringen in je doen en laten, je denken en voelen, je lichamelijke klachten of problemen. Dat kost veel energie en vaak duurt het een tijd. Psychotherapie is een behandelmethode die wordt toegepast bij psychische klachten en stoornissen zoals angst-, stemmings- en persoonlijkheidsstoornissen.
- Schematherapie; Deze therapie helpt je het begin van hardnekkige patronen te herkennen die in jouw kindertijd zijn ontstaan maar waar je nu nog steeds last van hebt. Je leert om er meer grip op te krijgen op je patronen en deze te veranderen. Schematherapie wordt vaak ingezet bij persoonlijkheidsproblematiek.
- Farmacotherapie (medicijnen): Medicijnen kunnen deel uitmaken van een behandeling. Het voorschrijven gaat via onze psychiater en is in combinatie met een therapie.
- Groepsbehandeling: Je werkt binnen de groep en interactie met anderen en met een therapeut aan jouw eigen problemen .
We werken aan de hand van de kwaliteitsstandaarden, hierin zijn wetenschappelijke inzichten opgenomen over wat wel en niet werkt. We combineren deze kennis met de kennis over jou en van jou om tot een goede passende behandeling te komen. Vaak bestaat de behandeling uit gesprekken met jou en de therapeut. Ook kan het belangrijk zijn om behandelgesprekken te hebben met bijvoorbeeld je ouders, broertjes/zusjes, mentor, je vriend/vriendin of andere personen die belangrijk zijn voor jou. Naast gesprekken bij ons op kantoor is het ook belangrijk om thuis aan de slag te gaan, dit kan door huiswerkopdrachten, beeldbelafspraken en gebruik van apps, dit valt onder eHealth. Wij werken met digitale EMDR en Virtuel Reality. Losse eHealth modules bieden we niet aan.
Welke behandeling het beste bij je past hangt af van je klachten. En natuurlijk nemen we ook jouw wensen mee in deze keuze.